Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 31 januari 2016


Äppelsmulpaj

På fredag har vi fikabröd på eftermiddagsfikat på jobbet. Den här smupajen är det jag vanligtvis väljer. Det är tjejerna i köket som gör den. Servera med det tillbehör du tycker om.

125 g mjukt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
6-8 äpplen
Sirap
Socker
Kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsform.

2. Blanda ihop smör, socker och vetemjöl till en smuldeg.

3. Skala och körna ur äpplena. Skär dem i små bitar. Lägg i en bunke och häll på socker och kanel. Blanda om så äppelbitarna täcks. 

4. Fördela äppelbitarna i ugnformen, ringla över sirap och täck sen med smuldegen i ett jämnt lager. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
 
Fläskytterfilé marinerad med örter och citron

 
Här kommer recept på en superduper god marinerad fläskytterfilé. En härlig smakexplosion! Den är lika god som middag eller som del i en buffé. I originalreceptet ska den marineras i en timme, men jag marinerade den ett helt dygn och det var då inte fel!  
 
1-1,2 kg fläskytterfilé

Marinad 1
1 msk kinesisk soja
3 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
Skal av en citron
Saft av ½ citron
2 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja

Marinad 2
(Salt och svartpeppar)
4 salladslökar, strimlade
3 msk olivolja
1½ msk flytande honung
2 tsk sambal oelek

Garnering
10 cm gurka
1 knippe rädisor

1. Putsa köttet och gnid in det med salt och svartpeppar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar.

2. Marinad 1 - blanda ihop ingredienserna till marinad 1 och häll i marinaden i platspåsen. Vänd runt köttet så et täcks av marinaden. Låt marinera i kylen minst en timme men gärna längre (under natten eller från morgon till kväll).

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta köttet ur påsen och låt marinaden rinna av. Salta och peppra runt om. Lägg köttet på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen till det har en innertemperatur på 70 grader, ca 30-40 minuter.

5. Ta ut köttet och låt det svalna något. Skiva upp och placera på ett uppläggningsfat.

6. Marinad 2 - ansa och finhacka salladslökarna. Blanda ihop med olivolja, honung och sambal oelek. Häll över köttet.

7. Kärna ur och finhacka gurkan.  Klyfta rädisorna. Blanda ihop och strö runt köttet.











fredag 29 januari 2016


Sloppy Joe Sandwich
 
Sloppy Joe's är en berömd bar på Key West i Florida där Ernst Hemingway var stammis. Baren hette först Russel's efter ägaren. Hemingway var den som ivrade för bytet till Sloppy Joe's. Namnet kom från en annan bar där en "spanish Joe" sålde isad seafood och golvet därför alltid var blött. Innehavaren blev retad för att ha ett "Sloppy Place" och namnet fastnade hos Hemingway. Sloppy Joe's finns i massor av recept. Som vanligt har jag tagit det jag kände mest för och sen fixat lite med det. Smaken på färsen är inte likt något annat jag smakat, antagligen för att rörsockret gör att det blir en ovanlig söt smak som vi svenskar inte är van vid. Men det är gott, jättegott faktiskt! Och en trevlig omväxling till tacoköttfärs. Serveras i hamburgerbröd med sallad och chips på sidan om.
 
500 g nötfärs
2 schalottenlökar, finhackade
1 grön paprika, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk dijonsenap
1½ dl ketchup
½ msk worcestershiresås
3 tsk rörsocker
Salt
Svartpeppar

1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Rensa och finhacka paprikan.

2. Stek lök, vitlök och köttfärs i en stekpanna. Häll av vätskan som bildas. Häll över i en gryta.

3.  Tillsätt resterande ingredienser - utom salt och peppar - i grytan och rör om ordentligt. Dra ner värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Rör någon gång då och då. Smaka av med salt och peppar i slutet.

 

torsdag 28 januari 2016


Blodpannkaka
(eller blodplättar)

Idag har vi ätit något jag inte ätit sen jag var liten - blodpannkaka! Själva namnet väcker  känslor. De som ätit det förut får något drömskt i blicken och de som inte gjort det brukar grimasera och rygga tillbaks. Det är första gången jag gör det själv. Det finns många olika recept  och jag valde ut det som tilltalade mig mest och gjorde några förändringar i det. Servera pannkakorna med stekt fläsk och lingonsylt.

½ liter nöt- eller renblod
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ dl rågsikt
1 msk sirap
1 msk smör
ca 1 tsk salt

Tillbehör
Stekfläsk/sidfläsk
Lingonsylt

1. Vispa upp äggen i en bunke. Vispa sen ner resterande ingredienser. Låt stå och svälla ihop ett tag.

2. Fräs fläsk i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen medan du steker pannkakorna/plättarna. 

3. Värm en stekpanna eller plättlagg. Smörj med lite smör och stek pannkakor/plättar. Om man inte äter dem direkt man stekt dem så går det bra att även varmhålla dem i ugnen.




onsdag 27 januari 2016


Tonfiskbiffar med morot och grön curry

Det låter kanske lite märkligt med blandningen av tonfisk, morot och grön curry. Men låt er inte avskräckas för det är en oväntat lyckad kombination. Familjen gjorde tummen upp och vi satte genast in dem i favoritkategorin. Wokade nudlar med grönsaker och thai sweet chili sås är gott till.

4 burkar tonfisk i olja
3 ägg
6 medelstora morötter
2 schalottenlökar
4 tsk grön currypaste
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Häll tonfisken i en sil och låt oljan rinna av.

2. Skala och finriv morötterna. Skala och finhacka löken. Lägg i en bunke.

3. Knäck i äggen i bunken och tillsätt tonfisken, currypaste, salt och peppar. Blanda väl så kryddorna fördelas jämt.

4. Forma biffar med händerna. Krama ur vätska medan du formar dem. Lägg biffarna på en skärbräda eller bricka.

5. Stek biffarna i smör/olja i ca 4 minuter per sida. Det går även bra att bryna dem en minut per sida och sen låta steka färdigt i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter.

måndag 25 januari 2016


Torsk med gräddstuvad purjolök

Det här är en vansinnigt god torskrätt. Förutom att den innehåller få ingredienser är den både snabb och lätt att tillaga. En familjefavorit! Ta måtten till såsen med en nypa salt, jag kör aldrig med ett färdigt recept när jag gör vitsås/stuvning. Man får prova sig fram till rätt konsistens. Gott med kokt eller pressad potatis till.

4-6 torskfiléer
1 purjolök (inte för tjock, ta hellre två späda)
25 g smör
2-3 msk vetemjöl
3-5 dl mjölk
2-3 dl grädde
Salt och peppar

1. Skiva purjolöken och skölj den i ett durkslag. Låt rinna av ordentligt.

2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. När det stormkokar drar du av kastrullen från plattan och lägger i fisken. Lägg på lock och låt stå i 12 minuter.

3. Smält smöret i en kastrull och rör sen ner mjölet. Späd med mjölk och grädde under konstant omrörning. Fortsätt röra och späd med mer vätska tills du får rätt konsistens. Låt puttra i några minuter.

4. Tillsätt purjolöken i såsen och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om då och då, se till att det inte bränns vid.

söndag 24 januari 2016



Persilladekyckling i teriyakisås


Vi bestämde spontant en middags-date med vänner. Vi skulle laga mat tillsammans och åkte därför på ICA för att handla ingredienser. Vi hade ingen färdig rätt planerad utan handlade det vi då kände oss sugna på. Det blev en fusion av kyckling med persillade och teriyakikyckling. Och tänk så bra det blev, jättegott! Receptet, som är lite på en höft, har jag anpassat till fyra personer. 

4 portioner pasta
500 g kycklingfilé
Persillade
1 röd paprika
1 gul paprika
250 g champinjoner
250 g körsbärstomater
2½ dl  iMat grädde / vanlig grädde
1 burk iMat fraiche / vanlig creme fraiche
1 msk soja
1 msk kalvbuljongfond
1-2 dl teriyakisås
Salt och peppar

1. Skär kycklingen i strimlor. Fräs hastigt i smör i en stekpanna. Krydda rejält med persillade under stektiden. Lägg över i en bunke.

2. Hacka paprikan i lämpliga bitar. Skär champinjonerna i fyra delar, två om de är små.  Fräs i smör i stekpannan.

3. Koka pastan.

4. Koka under tiden upp grädde, fraiche, soja, fond och teriyakisås  en gryta. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer teriyakiås . Red med lite majzena utrört i vatten. 

5. Lägg ner kyckling, grönsaksfräs och tomater i grytan. Låt puttra någon minut så kycklingen och tomaterna blir varma. 




torsdag 21 januari 2016


Pasta med salsiccia, bönor och bladspenat

Snabbmat till middag idag. Enkelt, snabbt och goda smaker tillsammans. Behöver inte vara märkvärdigare än så.

4 portioner pasta
600 g salsiccia
1 fpk blandade bönor (á 380 g)
100 g bladspenat
1 fpk krossade tomater (á 500 g)
Paprikapulver
Salt och svartpeppar

1. Sätt igång att koka vatten till pastan.

2. Skär korven i skivor. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skölj bladspenaten.

3.Stek korven i olja/smör. Lägg över i en kastrull.

4. Låt pastan koka enligt instruktioner på förpackningen. Se till att den har lite kärna kvar och inte blir överkokt.

5. Häll krossade tomater och bönor i kastrullen med korv. Låt puttra medan pastan kokar. Smaka av med kryddor.

6. Häll vattnet av pastan och vänd ner den i korv- och tomatsåsen. Häll över i en stor serveringsskål och blanda ner spenaten.  Servera med en gång.

tisdag 19 januari 2016


Laxbiffar med varmrökt lax, citron och dill i

Men hur gott kan det vara egentligen? Jättegott tydligen! Jag blev  så inspirerad av en arbetskamrats beskrivning av de goda biffarna hon ätit hos en bekant att jag slängde ihop ett eget recept. Oj oj oj vad bra det blev! Och pricken över i är att äta den underbara "gröna såsen" till. Jag har ett antal varianter här på bloggen. Den jag nyss lagt ut fick namnet "Ännu bättre grön laxsås".

600 g laxfilé
300 g varmrökt lax
4 äggulor
1 citron, saft och skal
1 dl färsk dill (eller ½ dl frysen)
1 dl grädde eller iMat
½ dl ströbröd
2 bananschalottenlökar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1. Skär laxen i kuber och mixa sen i matberedare.

2. Skala och finhacka löken. Hacka dillen. Zesta citronen och pressa sen ut saften. Häll allt i matberedaren.

3. Tillsätt resten av ingredienserna i matberedaren och kör ihop snabbt. Det behöver inte vara helt slätt.

4. Forma biffar och stek dem i omgångar i smör i en stekpanna, ca tre minuter per sida. Det går även bra att bryna dem hastigt i pannan och sen steka dem färdigt i ugnen på 175 grader, några minuter.
Ännu bättre grön laxsås

Här kommer ännu en variant av den fantastiskt goda "gröna såsen". Det här är nog det bästa receptet hittills! Supergott till lax men passar säkert bra till annan fisk också.

1 liten påse ruccola
1 kruka basilika
1 knippa dill
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
Salt och vitpeppar
ca 3 dl creme fraiche
ev en dutt vit balsamvinäger


1. Mixa allt grönt i en matberedare.


2. Tillsätt pressad vitlök, citronsaft och creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vit balsamvinäger.


söndag 17 januari 2016

 
Mustig högrevsgryta
 
Idag har jag gjort den här underbara grytan till middag. En gryta blir ju oftast bara bättre och bättre ju längre den får puttra så det är perfekt mat för en söndag. Jag gillar att servera polenta (majsmannagryn) till gryta. Om ni inte provat det tidigare så gör det. Gott som omväxling till annat tillbehör.
 
800 g högrev
2 schalottenlökar
2 palsternackor
500 g morötter
2 vitlöksklyftor, krossade
1 köttbuljongtärning
1 tsk worcestershiresås
7½ dl vatten
1 dl portvin/rödvin
5 svartpepparkorn
3 kryddnejlikor
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
Ett gäng champinjoner
 
1. Häll 1 dl vetemjöl, lite salt och svartpeppar i en plastpåse. Skär högreven i grytbitar och lägg dem i påsen. Skaka om så de täcks av mjölet.
 
2. Bryn grytbitarna i olja och smör runt om i omgångar. Lägg över på ett fat.
 
3. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
 
4. Skala och klyfta schalottenlökarna. Skala och skär palsternackor och morötter i lagom stora bitar. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med bladet på kniven.
 
5. Lägg ner grytbitar, lök, palsternacka, morötter och vitlök i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna utom champinjonerna. De blir godast om de inte kokar med i grytan lika länge som resten.
 
6. Låt puttra under lock tills rotsakerna är mjuka och grytbitarna är möra. Det lönar sig att låta grytan puttra länge så smakerna hinner utvecklas. Låt champinjonerna koka med de sista 10  minuterna. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
 
 



lördag 16 januari 2016

 
Mango chutney-biffar
 
Vansinnigt goda små biffar! Gott med ugnsrostade grönsaker och en klick grekisk/turkisk yoghurt eller varför inte nudlar med mango chutney till.
 
800 g blandfärs
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1½ dl grädde eller iMat
½ dl ströbröd
1 dl mango chutney
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
1. Blanda ihop ingredienserna till en jämn smet. Forma små biffar med våta händer, lägg biffarna på en skärbräda eller bricka.
 
2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna i omgångar.
 
Tips - Det går även bra att bryna biffarna hastigt på var sida och sen lägga över dem på en ugnsplåt och låta dem steka färdigt i ugnen. Ca 10 minuter på 175 grader. Jag gör oftast så eftersom jag tycker biffarna blir mörare så!
 

torsdag 14 januari 2016

 
Ugnstekt falukorv med blomkål i krämig tomatsås

Falukorv är inte stora sonens favorit och blomkål är definitivt inte minsta sonens favorit. Så varför lagar jag då denna rätt? Jo dels för att jag gillar både falukorv och blomkål och dels för att jag tycker det är viktigt för barnen att äta allt, att utvidga smaklökarna. Dessutom var jag nyfiken hur det skulle smaka tillsammans. Och resultatet då? Jo du, alla tyckte det var gott, även korvskeptikern och blomkålsskeptikern. Jag lyckades :)

 1 ring falukorv
750 g fryst blomkål
1 burk creme fraiche eller iMat fraice
1 fpk passerade tomater
2 tsk persillade
Salt och vitpeppar
fryst eller hackad färsk persilja

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär korven i två bitar och snitta bitarna i lagom tjocka snitt.

3. Vispa ihop creme fraiche, passerade tomater och kryddor.

4. Lägg korvhalvorna i en stor ugnsform och fördela blomkålen i mitten. Du kan dela buketterna om de är för stora. Det är gott om blomkålen har lite kärna kvar, men den får inte vara för hård.

5. Häll såsen över blomkålen och sprinkla persilja över. Tillaga i nedre delen av ungen ca 40 minuter.

onsdag 13 januari 2016


Sweet chililax med nudlar
 

Lax, lax, lax! Tänk ändå vad gott det är! Jag har fått en krydda från min kusin som bor i USA. Den heter "Old Bay" och det står att den ska passa till i princip allt. Den innehåller bl.a. örter, paprika, svart peppar, chili och salt. Den använde jag idag när jag stekte lax. Annars brukar jag använda citronpeppar när jag gör den här rätten.  Jag har inga mått på broccoli och ärtor. Idag tog jag det jag hade kvar i frysen. Men det är bara att prova sig fram till rätt proportioner.
 

4 portioner nudlar
600 g laxsida eller 4 portionsbitar lax
Sweet chilisås
Salt och valfri krydda som fungerar tillsammans med sweet chilisås
Broccoli
Ärtor
1 kruka färsk dill

1. Dela laxsidan i portionsbitar om du inte använder färdiga portionsbitar. Pensla laxen med sweet chilisås och krydda med en god fisk- eller örtkrydda.

2. Sätt igång att koka vatten till nudlarna. Lägg i nudlarna i det kokande vattnet och låt dem koka den tid förpackningen anger, ca 3-4  minuter.

3. Koka broccoli och ärtor, inte överkokta, hellre lite underkokta. 

4. Stek laxbitarna runt om i olja i en stekpanna. Lägg över dem på ett serveringsfat och täck.  Skölj inte av stekpannan.

5. Häll vattnet av nudlar och grönsaker. Fräs runt i stekpannan och krydda gärna lite mer med den krydda du använde till laxen. Rör ner klippt dill, broccoli och ärtor.

6. Färdigt att servera med lite sweet chilisås på sidan om, som den är eller utrörd i creme fraiche.






tisdag 12 januari 2016


Kycklingfärslimpa med ajvar relish


Kyckling och ajvar relish passar bra ihop. Det här är ett recept på en rätt så snabbt tillagad färslimpa som kombinerar de två. Gott med en enkel kall sås av creme fraiche, ajvar relish och lite salt och vitpeppar.  Man kan även värma den och reda med lite majzena.

900 g kycklingfärs (eller filéer som man mixar i matberedare)
1 ägg
1 dl ströbröd
1½ dl grädde eller iMat
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk torkad oregano
1-2 dl ajvar relish valfri styrka

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en brödform.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll över smeten i brödformen, platta till så färslimpan blir jämn.

3. Låt grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter (till innertemp 70 grader).